�?ο Διπλοσάινο αν�?κει στην οικογένεια των αστούριων όπως και το Ξεφτέρι sparowhawk (Αccipiter nisus) και το Σαΐνι (Αccipiter brevipes).�?ο μέγεθός του σε βάρος ξεκινάει από 650γρ. για το αρσενικό μέχρι και 1.250γρ. για το θηλυκό και με άνοιγμα φτερών από 1μ για το αρσενικό ως και 1.20μ. για το θηλυκό.

�?ο διπλοσάινο θεωρείται από τις ποιο τέλειες ιπτάμενες φονικές μηχανές και ξεχωρίζει από την εξαιρετικ�? του ταχύτητα, δύναμη και μεγάλη επιμον�? στο να σκοτώσει, τόσο, που είναι ικανό να σκοτώνει θηράματα πολύ ποιο μεγάλα σε μέγεθος και βάρος από το ίδιο. Σαν κοντοφτέρουγο γεράκι που είναι, το κυν�?γι του δεν βασίζεται στην εφόρμηση όπως τα μακρυφτέρουγα (π.χ Πετρίτης, κυνηγογέρακας κ.α) αλλα στην άμεση καταδίωξη όπως τα πλατυφτέρουγα (π.χ Harris hawk και κοκινόουρη γερακίνα- Red tailed)

Στην άγρια φύση είναι από τα γεράκια που δεν συμπαθεί την παρουσία του ανθρώπου για αυτό και είναι σπάνιο να τύχει να συναντ�?σουμε κάποιο εντελώς τυχαία. Έιναι πουλί δασόβιο, ζει απομονωμένο βαθιά σε κωνοφόρο δάσος συν�?θως αλλά τυχαίνει να κυνηγάει κάποιες φορές και στο σύνορο του δάσους με τις αγροτικές περιοχές, Είναι επίσης πολύ σπάνιο να το δούμε να γυροπετάει όπως π.χ μία γερακίνα (buteo buteo) .

Η κατασκευ�? του σώματός του (με δυνατές κοντές και φαρδιές φτερούγες, μακριά ουρά και δυνατά μακριά πόδια) είναι έτσι ώστε να μπορεί να ελλίσεται ανάμεσα στα κωνοφόρα δέντρα και στους πυκνούς θάμνους του δάσους κυνηγόντας το θ�?ραμά του.

Για την Ιερακοθηρία Θεωρείται ένα από τα καλύτερα γεράκια γιατί χρησιμοποιείται για όλα σχεδόν τα αξιόλογα θηράματα ( φασιανό, πάπια, πέρδικες, φάσες, ορτύκια, λαγός, αγριοκούνελο, (και ο μεγάλος σκίουρος στην Αμερικ�?) κ.α ) αλλά συγχρόνως και από τα ποιο δύσκολα, δύστροπα και απαιτητικά γεράκια και αυτό, γιατί λόγω της νευρικότητάς του έχει τόσο πολύ στρες, που μπορεί πετώντας το σε μία απλ�? πτ�?ση να χαθεί χωρίς να έχουμε καταλάβει καν τι μπορεί να έχει συμβεί, �? πιάνοντας ένα θ�?ραμα στο κυν�?γι να μην μας επιτρέψει να το πλησιάσουμε, παίρνοντας το θ�?ραμα και πετώντας μακριά μας, αλλά ακόμα και με τα γραμμάρια της τροφ�?ς του είναι πολύ ριψοκίνδυνο να παίξει κάποιος με μικρ�? εμπειρία για το λόγω ότι μπορεί να λιμοκτον�?σει απροσδόκητα , πράγμα που το καθιστά εντελώς ακατάλληλο για έναν αρχάριο. Πάντως ένα τέτοιο αρπακτικό στα χέρια ενός έμπειρου γερακάρη γίνεται ένας τέλειος κυνηγός με αξιοζ�?λευτο κυν�?γι και αξιολάτρευτο θέαμα.