Μια κορυφαία διεθν�?ς ερευνητικ�? ομάδα γερακιών είχε μια σημαντικ�? ανακάλυψη να πείσει το σπάνιο εγγενές γεράκι της Νέας Ζηλανδίας για να ενεργ�?σει ως φύλακες αμπελώνων που προστατεύουν τις πολύτιμες συγκομιδές σταφυλιών από άλλα επενδυμένα με φτερά παράσιτα. Οι επιτυχείς δοκιμές του πρώτου έτους που οδηγούνται από τον ενωμένους βασίλειο-βασισμένους στον falconry σύμβουλο και το βιολόγο αρπακτικών πτηνών, ο Δρ Nick Fox, υπόσχονται τη φτηνότερη προστασία των συγκομιδών σταφυλιών σε ένα κόσμος-πρώτο πείραμα με τους νέους νεοσσούς γερακιών που λαμβάνονται από τις άγρια περιοχές. �?α ειδικά-εκτρεφόμενα γεράκια έχουν παίξει τον όλεθρο με να επιτεθούν τους οδοκαθαριστές σε δύο αμπελώνες σε Marlborough, sauvignon της Νέας Ζηλανδίας επεκτειμένος γρ�?γορα blanc περιοχ�? κρασιού.

�?α πρώτα δύο ζευγάρια των γερακιών έζησαν ελεύθερος στους νέους βιότοπους αμπελώνων τους, ξοδεύοντας το χρόνο τους που σκοτώνει μερικά από τα σημαντικότερα αρπακτικά ζώα πουλιών που καταστρέφουν ετησίως τα εκατομμύρια της αξίας δολαρίων των σταφυλιών κρασιού σε όλη τη Νέα Ζηλανδία. Η μόνη οπισθοδρόμηση �?ταν μέχρι τώρα η δολοφονία Ιουλίου ενός νέου θηλυκού από μια άγρια γάτα. Ένα θηλυκό γεράκι έχει ζευγαρώσει επάνω με έναν αρσενικό συνεργάτη, που προκαλεί την ελπίδα ότι μπορούν να αναπαραγάγουν τον αμπελώνας-βασισμένο ελεύθερος-πετώντας απόγονό τους για να φρουρ�?σουν τις αμπέλους.

�?ο προσωπικό προγράμματος παίρνει τους επιλεγμένους άγριους νεοσσούς γερακιών από τις φωλιές στα βουνά, τους εκτρέφει στα τεχνητά βαρέλια φωλιών ζώο-απόδειξης που ιδρύονται σε έναν αμπελώνα, και τους ταϊ'ζει έως ότου προσδιορίζουν με την περιοχ�? και αρχίζουν τις διαδικασίες κυνηγιού τους σε περίπου επτά εβδομάδες της ηλικίας. Οι δοκιμές Marlborough δείχνουν ότι το τρέξιμο ενός ζευγαριού των αμπελώνας-βασισμένων γερακιών κοστίζει σχεδόν ίδιο όπως ταϊ'ζοντας μια εσωτερικ�? γάτα. Ευτυχώς κατοικία στον υιοθετημένο αμπελώνα τους, φαίνονται συνολικά άφοβοι του ατόμου, και είναι unperturbed από τους εργαζομένους wineyard χρησιμοποιώντας τα μηχαν�?ματα, το πουλί που φοβίζουν τις συσκευές, �? ακόμα και τις περιπόλους κυνηγετικών όπλων σε άλλα είδη πουλιών. Ο γενικός διευθυντ�?ς Colin Wynn προγράμματος λέει τη νέα μύγα γερακιών γύρω από όλη την ημέρα να πιάσει, να χαράξει �? φονικά πουλιά στον αέρα �? να κρύψει στις αμπέλους. Είναι σχεδόν αυτοφερόμενοι, παρείχαν αρκετά ακριβώς τα καθημερινά νεκρά απόβλητα νεοσσών από τη βιομηχανία πουλερικών για να τους κρατ�?σουν από την παρέκκλιση.

Όταν πολύ νέοι, ασκούν ενστικτωδώς τις τεχνικές κυνηγιού τους που πιάνουν τις μύγες δράκων στο φτερό, και προχωρούν βαθμιαία για να ζ�?σουν πουλιά και ποντίκια. Πλ�?ρως αυξημένα, τα μεγαλύτερα θηλυκά τρώνε περίπου δύο πουλιά ανά ημέρα, το μικρότερο αρσενικό καταναλώνει ενός.

�?α σχέδια είναι εν εξελίξει για να συνδέσουν τα γεράκια με τους εμπόρους ξυλείας στοιχείων ΠΣ�? έτσι η θέση τους μπορεί να ακολουθηθεί συνεχώς και να μεταφορτωθεί στον υπολογιστ�?, επιτρέποντας στους ιδιοκτ�?τες αμπελώνων για να σχεδιάσει ακριβώς όπου τα falons έχουν επιτηρ�?σει. �?α γεράκια είναι συνεχώς σε κίνηση από την αυγ�? μέχρι dusk, που παράγει μια αξιοπρόσεχτη μείωση να σταφύλι-επιτεθούν τα παράσιτα πουλιών.

Εάν τα γεράκια παρουσιάζουν ενδιαφέρον για να τοποθετηθούν αυτ�?ν την εποχ�?, η ομάδα ελπίζει να παραγάγει μερικούς νέους νεοσσούς προς τα αργότερα την άνοιξη. Δεν είναι για να αναπαραγάγουν μέχρι το επόμενο έτος. Η ομάδα θα προσπαθ�?σει επίσης να εισαγάγει τους νέους νέους νεοσσούς από τις άγρια περιοχές αυτ�? η εποχ�?.

�?ο Wynn λέει ότι τα γεράκια δεν θα είναι η συνολικ�? απάντηση στη ζημία πουλιών στους αμπελώνες, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ένα πρόσθετο νέο οικονομικώς αποδοτικό μέτρο προστασίας. �?ο κόστος NZ$100,000, που χρηματοδοτείται από τις επιβολές αμπελώνων από το ίδρυμα κρασιού της Νέας Ζηλανδίας και το βιώσιμο �?αμείο καλλιέργειας στοχεύει να αυξ�?σει τον πληθυσμό του σοβαρά-απειλητικού άγριου πληθυσμού γερακιών της Νέας Ζηλανδίας. �?α πουλιά παρασίτων όλης της βιομηχανίας κρασιού είναι εισαχθέντα είδη όπως οι κότσυφες και οι τσίχλες που παρουσιάζονται μέσα από τους πρώτους αποίκους.

Η χρησιμοποίηση των ελεύθερων περιπλαμένος γερακιών είναι μια συνολικά νέα έννοια. Στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε Καλιφόρνια, τα αρπακτικά πτηνά που λειτουργούν κάτω από τους εκπαιδευμένους χειριστές χρησιμοποιούνται για την προστασία πουλιών στα αγροκτ�?ματα και τους οπωρώνες, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Οι επιστ�?μονες του Marlborough υπολογίζουν ότι θα έπαιρνε μέχρι 100 ειδικευμένα falconers για να καλύψει πολλούς αμπελώνες Marlborough.

Ο Δρ Fox, διευθυντ�?ς της έρευνας γερακιών και της διαχείρισης με την περιβαλλοντικ�? αντιπροσωπεία έρευνας του Αμπού Νταμπί και ανάπτυξης άγριας φύσης, έχει μελετ�?σει τα αρπακτικά πτηνά παγκόσμια, γραπτός τα βιβλία και τις παραχθέντα ταινίες και τα ντοκιμαντέρ στα πουλιά του θηράματος, και τρέχει τα ερευνητικών προγράμματα αναπαραγωγ�?ς αρπακτικών πτηνών και στο UK, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολ�? και τη Μογγολία. Η σύζυγός του, συνδιευθυντ�?ς Barbro Fox, έχει αναμιχθεί για 20 έτη στην εργασία υπαίθριου και την έρευνα για τα πουλιά του θηράματος. Καθιέρωσαν μια βάση έρευνας και εκτροφ�?ς κοντά στον άγριο βιότοπο γερακιών στα βουνά Marlborough.

Η ζημία πουλιών κοστίζει τα εκατομμύρια βιομηχανίας κρασιού της Νέας Ζηλανδίας των δολαρίων ετησίως στις απώλειες συγκομιδών, με 10.000 εκτάρια Marlborough που χάνουν από 3% σε 15% μόνο.

Μερικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ο άγριος πληθυσμός γερακιών ότι της νέας Ζηλανδίας θα μπορούσε να είναι κάτω λιγότεροι από 400 ζευγάρια, που επιζούν μόνο στις απομακρυσμένες περιοχές βουνών. �?ο πουλί �?ταν μιά φορά κοινό αλλά έχει εξαφανιστεί από την μεγαλύτερη μέρος της Νέας Ζηλανδίας μετά από τα καταρριφθέντα αγρότες εκατομμύρια πρωτοπόρων των εκταρίων του βιότοπου τροπικών δασών του γερακιού τελευταίος αιώνας. �?ο γεράκι βουτά με την απίστευτη ταχύτητα, και έχει καταγραφεί φονικός τις πολύ μεγαλύτερα εσωτερικά πάπιες και τα πουλερικά, αν και κυμαίνονται σε βάρος από μόνο 500 γραμμάρια για το μεγαλύτερο θηλυκό, 300g για το αρσενικό.

Ο Δρ Fox έλαβε τη διδακτορία του κάτω από μια βρετανικ�? επιχορ�?γηση για να μελετ�?σει το σπάνιο γεράκι στο πανεπιστ�?μιο του Καντέρμπουρυ της Νέας Ζηλανδίας στη δεκαετία του '70 και π�?ρε έξι γεράκια πίσω στην Αγγλία για την αναπαραγωγ�? και την έρευνα. Είναι τώρα παγκόσμια αρχ�? στα αρπακτικά πτηνά όπως τα βόρεια γεράκια, οι επιδρομείς Australasian, kestrels, οι κόκκινοι ικτίνοι, Sakers και οι πετρίτες. Κατευθύνει άλλα προγράμματα συντ�?ρησης αρπακτικών πτηνών στη Μεγάλη Βρετανία, την κεντρικ�? Ασία, και τη Μέση Ανατολ�?.